Preview

Far Eastern Journal of Infectious Pathology

Advanced search

The characteristic composition of the intestinal microbiota in adults with functional dyspepsia

Abstract

Characterized by the composition of the intestinal microbiota in adults with functional dyspepsia. Coprological material from 572 patients aged 22 to 74 years was studied. To identify the share of different species of microorganisms in the structure of biocenosis calculated coefficient of species constancy (C). It is shown that in functional dyspepsia there are qualitative and quantitative changes in the composition of intestinal microbiocenosis. In more than 70% of the surveyed recorded a decrease in the concentration of the main component of indigenous flora – bifidobacteria. The composition of the additional microflora in 25.8% of the reduced proteolytic properties of coli, 48.1% – representatives of the transient gram-negative conditionally pathogenic microflora. The excess of the number of atypical Escherichia, UPM, against the background of a decrease in bifidobacteria and normal Escherichia coli in the adult population corresponds to the decompensated stage of intestinal microbiota disorders, has a range of clinical symptoms and requires correction with probiotic drugs.

About the Authors

U. M. Nemchenko
Scientific Сentre for Family Health and Human Reproduction Problems
Russian Federation

Irkutsk



E. I. Ivanova
Scientific Сentre for Family Health and Human Reproduction Problems
Russian Federation

Irkutsk



E. V. Grigorova
Scientific Сentre for Family Health and Human Reproduction Problems
Russian Federation

Irkutsk



M. V. Savelkaeva
Scientific Сentre for Family Health and Human Reproduction Problems
Russian Federation

Irkutsk



L. V. Rychkova
Scientific Сentre for Family Health and Human Reproduction Problems
Russian Federation

Irkutsk



References

1. Ардатская М.В., Бельмер С.В., Добрица В.П. и др. Дисбиоз (дисбактериоз) кишечника:современное состояние проблемы, комплексная диагностика и лечебная коррекция // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. – 2015. – № 5. – С. 13-50.

2. Бисенова Н.М., Ергалиева А.С. Анализ микробиоценоза кишечника взрослых пациентов // J Clin Med Kaz. – 2015. – №3(37). – С. 47-51.

3. Бондаренко В.М., Мацулевич Т.В. Дисбактериоз кишечника как клинико-лабораторный синдром: современное состояние проблемы. – М.: ГЭОТАР – Медиа, 2007. –С. 8 – 35.

4. Григорова Е.В., Немченко У.М., Ракова Е.Б. и др. Капсулообразование как фактор селекции фагорезистентных штаммов Klebsiella spp. у детей с функциональными нарушениями органов пищеварения // Экспериментальная и клиническая гастроэнтерология. – 2016. – № 12 (136). – С. 9-12.

5. Немченко У.М., Савелькаева М.В., Ракова Е.Б. и др. Микроэкологическая характеристика кишечного биоценоза у детей с функциональными нарушениями желудочно-кишечного тракта // Клиническая лабораторная диагностика. – 2016. – Т. 61, № 6. – С. 368-371.

6. Отраслевой Стандарт «Протокол ведения больных. Дисбактериоз кишечника». ОСТ 91500.11.0004-2003.Приказ МЗ РФ № 231 от 09.06.2003:70.

7. Скворцов В.В., Пащенко И.М., Меднова Д.А. Актуальные вопросы диагностики и лечения дисбиоза кишечника // Медицинский совет. – 2015. – №11. – С. 46-48.

8. Урсова Н.И. Дисбактериозы кишечника у детей: рук-во для практикующих врачей. – М.: «Компания БОРГЕС», 2006. 239 с.

9. Циммерман Я.С. Эубиоз и дисбиоз желудочно-кишечного тракта: мифы и реалии // Клиническая медицина. – 2013. – № 1. – С. 4-11.

10. Чихачёва Е.А., Селивёрстов П.В., Тетерина Л.А., Добрица В.П. и др. Микробиоценоз кишечника при хронических заболеваниях печени: диагностика и лечение // Врач. – 2011. – №. 7. – С. 18-21.

11. Costantini L, Molinari R, Farinon B., et al. Impact of Omega-3 Fatty Acids on the Gut Microbiota // International Journal of Molecular Sciences. – 2017 – № 18 (12). – Р. 2645. doi:10.3390/ijms18122645

12. Human Microbiome Project Consortium Structure, function and diversity of the healthy human microbiome // Nature. – 2012. –№ 486. – Р. 207-214.

13. Ivanova E.I., Rychkova L.V., Nemchenko U.M., Bukharova E.V., Savelkaeva M.V., Dzhioev Y.P. The structure of the intestinal microbiota of the intestine and the frequency of detection of pathogenicity genes (stx1, stx2, bfp) in Escherichia coli with normal enzymatic activity isolated from children during the first year of life. Molecular Genetics, Microbiology and Virology. – 2017. – Т. 32, № 1. – С. 42-48.

14. Pan YJ, Lin TL, Chen CT., et al. Genetic analysis of capsular polysaccharide synthesis gene clusters in 79 capsular types of Klebsiella spp. // Scientific Reports. –2015. – № 5. – Article number: 15573;

15. Power S.E., O’Toole P.W., Stanton C., et al. Intestinal microbiota, diet and health // Br. J. Nutr. – 2014. – № 111. – Р. 387-402. doi: 10.1017/S0007114513002560

16. Yi-Jiun Pan, Tzu-Lung Lin, Yen-Hua Chen, et al. Capsular Types of Klebsiella pneumoniae Revisited by wzc Sequencing // PLOS ONE //www.plosone.-2013. – №8 (13). – Р.1-13.


Review

For citations:


Nemchenko U.M., Ivanova E.I., Grigorova E.V., Savelkaeva M.V., Rychkova L.V. The characteristic composition of the intestinal microbiota in adults with functional dyspepsia. Far Eastern Journal of Infectious Pathology. 2018;(35):48-51. (In Russ.)

Views: 5


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-2899 (Print)