Preview

Far Eastern Journal of Infectious Pathology

Advanced search

EPIDEMIOLOGIC PECULIARITIES OF FOOD TOXICOINFECTION OUTBREAK OF STAPHYLOCOCCAL ETIOLOGY IN SAKHA (YAKUTIA) REPUBLIC

Abstract

The research presents materials on epidemiologic investigation of food toxicoinfection outbreak of Staphylococcal etiology in Sakha (Yakutia) Republic. Due to disregard of personal hygiene rules, sanitary-epidemiological and disinfection regime as well as cooking technology of confectionery products occurred a bacterial contamination of baked confectionery products because of bacterial carriers of pathogenic Staphylococcus (Staphylococcus aureus) that were working in the pastry shop. Patisseries contained metabolic by-products of Staphylococcus aureus - staphylococcal toxin, which was the reason of food poisoning. In order to determine the source of the infection was performed molecular-genetic identification of Staphylococcus aureus. Withdrawal of production of “Nariyaana” pastry shop allowed to neutralize the breakout at shortest time and stop the spread of infection among population.

About the Authors

M. E. Ignatyeva
Administration of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor) in Sakha (Yakutia) Republic
Russian Federation


T. V. Korita
Federal State Institution of Science State Khabarovsk research institute of epidemiology and microbiology of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor)
Russian Federation


I. A. Dyatlov
Federal Service for Supervision in the Sphere of Custumer Rights and Human Well-Being, Federal State Institution of Science State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology
Russian Federation


O. E. Trotsenko
Federal State Institution of Science State Khabarovsk research institute of epidemiology and microbiology of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor)
Russian Federation


I. Yu. Samoilova
Administration of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor) in Sakha (Yakutia) Republic
Russian Federation


L. V. Budatsirenova
Administration of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor) in Sakha (Yakutia) Republic
Russian Federation


V. I. Grigoryeva
Administration of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor) in Sakha (Yakutia) Republic
Russian Federation


A. P. Bondarenko
Federal State Institution of Science State Khabarovsk research institute of epidemiology and microbiology of Federal service for surveillance on customer rights protection and human wellbeing (Rospotrebnadzor)
Russian Federation


References

1. Акатов А.К., Зуева В.С. Стафилококки // АМН СССР. - М.: Медицина, 1983. 256с.

2. Голубничная В.Н., Малыш Н.Г. Острые кишечные инфекции, вызванные Stapylococcus aureus: эпидемиолого-биологические особенности // Вестник Российской Академии медицинских наук - 2013. №8. С. 24-27.

3. Клевакин В.М., Карцев В.Б. Санитарная микробиология пищевых продуктов // Л.: Медицина, 1986. - 176с.

4. Михайлова Л.В. Роль условно-патогенных микроорганизмов в структуре заболеваемости острыми кишечными инфекциями в условиях крупного промышленного города // Вестник РГМУ, 2008.- 2 (61). - С. 314 -318.

5. Подколзин А.Т., Фенске Е.Б., Абрамычева Н.Ю. Сезонность и возрастная структура заболеваемости острыми кишечными инфекциями на территории РФ // Тер. архив.- 2007.- 79 (11). - С. 10-16.

6. Онищенко Г.Г., Абаев И.В., Дятлов И.А. и др. Молекулярно-генетическая идентификация штамма Staphylococcus aureus - возбудителя пищевой токсикоинфекции при вспышке в Санкт-Петербурге в 2013 г. // Вестник РАМН - 2014. - №9-10.- С. 33-37.

7. Сбойчаков В.Б. Санитарная микробиология // М: ГЭОТАР. Медиа, 2007.- 192с.

8. Солодовников Ю.П., Иваненко А.В., Ефремова Н.В. и др. Локальные вспышки и генерализованные эпидемии кишечных инфекций: основные качественные и количественные характеристики // Журн. микробиол. - 2009.- №3.- С. 117 -119.

9. Солодовников Ю.П., Иваненко А.В., Ефремова Н.В. и др. Ускоренная эпидемиологическая диагностика вспышек и эпидемий пищевых отравлений бактериальной природы: кишечные пищевые токсикоинфекции и интоксикации// Журн. микробиол. -2009.-№3 - С. 119-122.

10. Шайхиева Г.М., Ефимов Г.Е., Кайданек Т.В., Шагиева З.А. Эпидемиологическая характеристика вспышек острых кишечных инфекций на территории республики Башкортостан в 2001-2011 гг. // Бюллетень ВСНЦ СО РАМН. - 2014. - №1 (95). - С. 94-101.

11. Lowy F.D. Staphylococcus aureus infections.// N. Engl. J. Med. - 1998. - 339(8). - P. 520-532.


Review

For citations:


Ignatyeva M.E., Korita T.V., Dyatlov I.A., Trotsenko O.E., Samoilova I.Yu., Budatsirenova L.V., Grigoryeva V.I., Bondarenko A.P. EPIDEMIOLOGIC PECULIARITIES OF FOOD TOXICOINFECTION OUTBREAK OF STAPHYLOCOCCAL ETIOLOGY IN SAKHA (YAKUTIA) REPUBLIC. Far Eastern Journal of Infectious Pathology. 2016;(31):21-26. (In Russ.)

Views: 125


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2073-2899 (Print)